JÁZMIN RIZS MENTÁS-KORIANDERES PIRÍTOTT SERTÉSKARAJJAL

Hozzávalók: 30 dkg jázmin rizs, 4 vastag szelet karaj (60 dkg) 2 fej lilahagyma, 1 csokor menta, 1 csokor petrezselyem,1 csokor bazsalikom, 2 db lime, 1 ek barna cukor, 1 ek durvára tört pirított földimogyoró, olívaolaj, só, 3-5 szál chili karikára vágva


A rizst kevés olajon megpirítjuk, megsózzuk és 1,6 szoros vízzel felöntjük. Felforraljuk, majd fedő alatt kis lángon 6-7 perc alatt készre főzzük. A karajt enyhén besózzuk és kevés olajon mindkét felét 2-2 percig sütjük. Egy tányéron félretesszük, megvárjuk, míg kihűl, majd vékony lapokra vágjuk. A barnacukrot összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel és a lime levével. Egy serpenyőben a felszeletelt lilahagymát a karajjal és a chilivel nagy lángon átpirítjuk, majd hozzáadjuk az ízesített fűszernövényeket és a mogyorót. Egy percig pirítjuk, majd forrón a rizzsel tálaljuk.

BASMATI RIZS CURRYVEL, CHILIVEL ÉS MOGYORÓVAL

Hozzávalók: 30 dkg basmati rizs, 3 szál újhagyma, 2 db chili, 2 dl kókusztej, 1 csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 ek currypor, só.


A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.

Hozzáadjuk a curryport, a karikára vágott chilit és az új hagymát, és még egy percig pirítjuk. Felöntjük a kókusztejjel, ízesítjük sóval és beleforgatjuk a rizst. Pirított mogyoróval megszórva tálaljuk. Csirke és halételek kiváló körete.

RIZOTTÓ SÜTOTÖKKEL, GORGONZOLÁVAL ÉS DIÓVAL

Hozzávalók: 30 dkg rizottó rizs, 25 dkg sütőtök, 8 dkg vaj, 1marék dió, 10 dkg gorgonzola, 1 szál rozmaring, 4 dl fehérbor, 4 dl alaplé, 1 ek olívaolaj


A rizst a vaj felén üvegesre pirítjuk, majd a bort és az alaplevet váltakozva, ráöntve, állandó keverés mellett krémesre főzzük, majd a tűzről lehúzva elkeverjük benne a maradék vajat. Az olívaolajon a kockára vágott sütőtököt a rozmaringgal együtt megpirítjuk. Összekeverjük a rizzsel. Tálalásnál a tetejére morzsoljuk a sajtot és megszórjuk pirított dióval.

BARNARIZS ERDEI GOMBÁKKAL ÉS SÜLT PARADICSOMMAL

Hozzávalók: 30 dkg barnarizs, 30 dkg friss paraj, 15 dkg aszaltparadicsom, 25 dkg csiperkegomba, 2 kg vaj, 2 ek olívaolaj, 15dkg mozzarella .


A rizst az előírt módon elkészítjük. A parajt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és a vajon pár perc alatt megpároljuk. Az olajat felforrósítjuk és a szeletekre vágott gombát megpirítjuk. A parajt, a gombát és a nagyobb darabokra vágott paradicsomot a forró rizshez keverjük és rászórjuk a kockára vágott mozzarella sajtot is.

BARNARIZS SALÁTA, VADRIZZSEL, MANGÓVAL, LILAHAGYMÁVAL ÉS KACSAMELLEL

Hozzávalók: 15 dkg Barna rizs vadrizs keverékkel, 1 db mangó, 1 db kacsamell, 2 fej lilahagyma Az öntethez: 2 ek olívaolaj, 1 ek dijoni mustár, 1 ek méz, 1 ek vörösbor ecet, frissen őrölt feketebors csipet só. 


A rizst bő sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük és alaposan lecsepegtetjük. Az öntet hozzávalóit egy befőttes üvegben alaposan összerázzuk. A kacsamell borét bevagdossuk, besózzuk és a bőrös felét, serpenyőben ropogósra sütjük. Leöntjük a kisült zsírt alóla, megfordítjuk, és egy percig sütjük. Egy tányérra kiszedjük és hagyjuk pihenni. A hagymát és a mangót feldaraboljuk, összekeverjük a rizzsel, a salátával és meglocsoljuk a dresszinggel. A vékonyan felszeletelt kacsamellel tálaljuk.

SUSHI LAZACCAL ÉS SZEZÁMMAL

Hozzávalók: 20 dkg sushi rizs, kb 3,5 dl víz, 4 cl mirin (japánrizsbor), 10 dkg pirított szezámmag, 1 db avokádó, 20 dkg friss nyers lazac, 1 db kígyóuborka. 


A rizst addig mossuk, mikor nem fehér a víz és elég keményítőt kimostunk belőle. Ezután felforraljuk a vizet, beletesszük a rizst és kis lángon főzzük. Mikor elfőtte a levét levesszük a tűzről, konyharuhával 30 percre letakarjuk. Ezután egy lapos tálba borítjuk és rálocsoljuk a felmelegített mirint, miközben fapálcikával összekeverjük. Megvárjuk, míg kihűl. Műanyag fólián 10x20 cm-es darabon kiterítünk a rizsből. Közepére egy csíklazacot, avokádót és uborkát teszünk. Egy gyékénylap segítségével szorosan feltekerjük és megforgatjuk a szezámmagban. Lehűtjük, majd vízbe mártott nagyon éles késsel, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Pácolt gyömbérrel, szójaszósszal és wasabival kínáljuk.