BLOG 

GASZTROVILÁG, ÉRDEKESSÉGEK, RIZSÉTELEK, 

Rizs Kisokos 2.

Sorozatunk második részében a jázmin rizs, risotto rizs, és az előgőzölt hosszúszemű rizs kerül terítékre sok-sok recept társaságában.

A rizs az egyik legfontosabb táplálékunk, hiszen az emberiség kétharmadának ez a gabonaféle jelenti az első számú élelmiszert. A világon rengeteg rizsfajta létezik, így a lehetséges elkészítési módok száma szinte végtelen, nem véletlen tehát, hogy a legtöbb nép konyhájának szerves részévé vált az elmúlt évszázadok alatt. A rizs az alapélelmiszerek közé tartozik, mert számos, a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz.

Jázmin rizs: A Jázmin rizs egy hosszúszemű rizsfajta, dél-kelet Ázsiában vált honossá. Nevét illatáról kapta. Aromáját egy-másfél évig megőrzi. Az aratást követően három hónapig magas nedvességtartalommal bír, így főzés után a rizs jobban ragad. Az ezt követő időszakban a rizs szárazabb és több vizet igényel. Főzés során a rizsszemek megpuhulnak és egymáshoz tapadnak, ezért könnyebb pálcikával is fogyasztani. A termelők azt mondják, hogy a rizs illata alapján pontosan meg tudják határozni, hogy az adott rizst az ország mely területén termesztették. A csirkecombbal kapcsolatban gyakran az az érzésünk támad, hogy unalmas húsfajta, így fantázia nélkül nyúlunk hozzá.

Legtöbbször paprikás csirkét vagy rántott csirkecombot készítünk belőle. Egyáltalán nem kell megrekedünk a nagy klasszikusoknál. Érdemes kalandozni egy kicsit! Most éppen Észak- Afrikába, és kipróbálni ezt a pofonegyszerű ízvilágában mégis roppant gazdag, fűszeres marokkói csirkét. Jázmin rizs köretként fantasztikusan kiegészíti illatosságával, zamatosságával a csirkét. Másik jázmin rizzsel készített kedvencünk - melyhez a recept szintén Facebook oldalunkon fellelhető - vendégvárónak, de egy jó kis esti snacknek is kiváló. Ropogós brokkolis rizsgolyó sajtmártással. Szeretjük a bundázott ételeket, és így, hogy sütőben sült olaj helyett talán még kímélőbb is lett. Remek ropogós labdácskák lesznek belőlük. Jázmin rizsünk Selection 500g-os és 1 kilogrammos csomagolásban is megtalálható a boltok polcain. 

Rizottó rizs: Az Arborio rizs olasz rövid szemű rizs, magas keményítőtartalommal. Arborio városa a Pó völgyében található, amely a fő termesztési régiója ennek a rizsfajtának, ami kiváló rizottóhoz, de rizspuding, akár rizskoch és egytálételek készítéséhez is.

A rövid szemű, kerekded, kissé ovális rizsfajta magas keményítőtartalmával éri el, hogy a rizottó állaga krémes legyen, miközben maguk a rizsszemek nem főnek szét. A rizottónk akkor lesz igazán finom, ha az alaplevet adagonként és folyamatos kevergetés mellett adjuk a rizshez, és így krémessé válik.  Számtalan risottó receptje megtalálható a Facebook oldalunkon, mélyvörös céklás, paradicsomos, gombás, de még a manapság nagy népszerűségnek örvendő medvehagymás is. Egy igazi retro desszertet is készítettünk belőle, melyről mindenkinek van valamilyen gyerekkori élménye. A szerencsésebbeknek a Nagymama házi rizskochja ugrik be házi málnaszósszal, a többiek a menzai változatra emlékezhetnek. Mi az olasz változatot is elkészítettük amarettóval, mandulával, és vanília öntettel. Selection Rizotto rizsünk 500 g-os kiszerelésben található a boltok pocain.

Hosszúszemű előgőzölt rizs: A rizsek egy speciális változata az előgőzölt parboiled rizs. A rizst a héjával együtt előgőzölik és csak ezután hántolják le teljesen. A rizs alapvetően sárgás, de a főzést követően fehér lesz. Köretként, salátákhoz, de a magyaros konyha receptjeihez is kiváló. A marokkói konyha imádja a húsok és az édes gyümölcsök kombinációját. Szintén Marokkó és szintén csirke, de ez a csirke azoknak is ízleni fog, akik idegenkednek az új ízektől. Természetesen cserépedényben is el lehet készíteni, de alufóliával letakarva is elkészíthető egy nagyobb jénai tálban. A Ras el Hanout fűszerkeverék az alap ízesítője szinte minden marokkói ételnek, de otthoni fűszerekből is összekeverhetjük, ha nem találunk a boltokban. Sáfrányos hosszúszemű rizzsel tálaltuk. 1 kilogrammos csomagolásban keressék a boltok polcain.

Jó főzőcskézést!