BLOG 

GASZTROVILÁG, ÉRDEKESSÉGEK, RIZSÉTELEK, 

Rizs Kisokos 1.

Barna, basmati, parboiled, előgőzölt, jázmin, fehér, kerekszemű… és még folytathatnánk a sort… Melyik elnevezés mit takar? Melyik rizsfajtát érdemes diéta alatt fogyasztani? Igazán sokoldalú étel, hiszen az előételektől kezdve, a leveseken át, a desszertekig mindenféle fogás elkészítésére alkalmas, sós és édes változatban is. Így az elkészítésének tárháza szinte végtelen. Adunk némi támpontot, hogy ne vesszünk el vásárlás közben a rizsek között válogatva. Az elmúlt években történt egy nagy változás a rizspiacon hazánkban, már nemcsak a fehér rizst emelték le a vásárlók a boltok polcairól, hanem egyre tudatosabban keresték a különlegesebb rizseket is. Így vált népszerűvé a basmati és a jázmin rizs is. Mindkettő illatos, kicsit különleges, míg a basmati rizs pergősebb, addig a jázmin rizs elkészítés után kicsit ragacsosabb fajta. Sorozatunk első részében a basmati rizst, a barna rizst és a kerekszemű rizst vesszük górcső alá.

Kezdjük is a sort a basmati rizzsel; eredetileg a Himalája lábainál termesztették a basmati rizst. Mind az íze, mind a főzés közben felszabaduló mennyei illata miatt egyre többen kedvelik. Amiért pedig mi is nagyon szeretjük az a rizsek között a legalacsonyabb GI / glikémiás/ indexe. Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így a legdiétásabbnak nevezhető.

Tökéletes alternatíva azoknak, akik a puha, fehér, pergős rizst szeretik könnyebb egészségesebb változatban. 500g-os, 1 kilogrammos, és Selection 500 g-os kiszerelésben is megtalálható a boltok polcain, kék csomagolásban.

Bőségesen lehet válogatni basmati rizzsel készült receptjeink között / Facebook oldalunkon gazdag receptkínálattal/, de kiemelten ajánljuk a minden jóval töltött csirkecombot rizibizivel, - mely hagyományosnak mondható ugyan -, mégis egy egészségesebb alternatíva a basmati rizzsel készült rizibizi. A különlegesebb ízek kedvelői kipróbálhatják a Serpenyős sült lazacot spenótos, tejszínes szósszal, kapros basmati rizzsel.

Barna rizs: Sokan idegenkednek a barna rizstől egyrészt a kicsit hosszabb főzési idő miatt, másrészt van egy jellegzetes kicsit diós utóíze, de rengeteg ételhez ez kifejezetten passzol. Egészséges mivoltához és rengeteg jótékony hatásához ellenben nem fér kétség. A rosttartalma sokszorosa a fehér rizsének, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, igazi jolly joker.

Miért is? Finomítatlan, ezért egészségesebb. A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről. További finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak. A barnarizs rostban gazdag táplálék – a rostok pedig elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Gyorsan teltségérzetet okoz, ezért kiváló eleme lehet a testsúlycsökkentő diétáknak. Fehérjében bővelkedik. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tovább folytatódik a rostokkal. Egy pohár barna rizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterinszintet.

Remek méregtelenítő, tisztítja a beleket, az ott lerakódott salakanyagokat eltakarítja. Mindenféle emésztési probléma esetén hatékony megoldást és védelmet nyújt. A barnarizs gyakorlatilag az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. Kiváló mangánforrás, valamint gazdag szelénben is. Ez az ásványi anyag segít meggátolni és megelőzni bizonyos típusú rák kialakulását, segít a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a gyulladást. A barna rizsben természetesen előforduló olajok csökkentik a koleszterinszintet. Az idegrendszer egyik legjobb barátja, nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is fogyasszunk belőle.

A Riceland barna rizse 500 g-os, 1 kilogrammos, valamint dobozos főzőtasakos rizs formájában is megtalálható a boltokban. Egy salátát és egy csirkés barna rizses ételt ajánlunk a figyelmükbe. Recept a Facebook oldalunkon megtalálható hozzájuk. A bazsalikomos paradicsomos barna rizs aranybarnára sült csirkével igazi ízkavalkád! Olasz rizssalátánk barna rizzsel főételként is funkcionálhat, ha valami kevésbé nehéz, mégis laktató ételt kívánunk. Az olaszok igazi szardellarajongók, salátákhoz is használják, - akár az öntethez, vagy csak ízesítéshez. Kitűnő választás a szerdella, mert halízt nem érzünk ellenben kellemesen enyhe sós ízt ad az ételnek.

Kerekszemű rizs: Kiváló édességek elkészítéséhez, de rizottót és sushit is készítettünk már belőle. A kerekszemű rizs fajták általában puhábbra főnek, hajlamosak az összetapadásra, ezáltal könnyebb például pálcikával is enni. Rizsszemei gömbölyűek, belül puhák, főzéskor sok keményítő fő ki belőlük, így ragadóssá, ruganyosabbá válnak. Elsősorban Észak-Thaiföldön, Kínában és Japánban termesztik. Rizs-alapú süteményekhez, tejberizshez kiváló, de tökéletes a spanyol paella, vagy akár egy jó rizottó elkészítéséhez is. A japán fajta kissé kerekebb és apróbb szemű, ezért ideális sushi ételek alkotóelemeként. 0.5 kilogrammos és 1 kilogrammos kiszerelésben keressék az üzletek polcain. Rizzsel készült desszertekből is van néhány a tarsolyunkban. A tiramisu egy nagyon közkedvelt desszert. Csavartunk egyet rajta és tejberizzsel készítettük, ráadásként kerekszemű rizst főztünk hozzá. Nagyon szaftos, abbahagyhatatlan édesség. A rizottót nevezhetjük akár a fáradt hétköznapok megmentőjének, hiszen, ha gyorsan szeretnénk meleg ételt varázsolni az asztalra akkor a legjobb választás. Csirkés- gombás rizottót készítettünk kerekszemű rizzsel. ez a két recept is fellelhető a Facebook oldalunkon.

Sorozatunk következő részében a jázmin rizs, fehér rizs, risotto rizs, és az előgőzölt hosszúszemű rizs kerül terítékre sok-sok recept társaságában. Addig is jó főzőcskézést kívánunk!